Nieuws uit de vakpers
Kadastrale inkomens: 30 tot 40% fout
Controleert de fiscus?
Het kadastrale inkomen (KI) is een belangrijk bedrag voor zowel de overheid als de eigenaar van een woning. Het wordt gebruikt om de onroerende voorheffing en het onroerend inkomen in de personenbelasting te bepalen.
Het KI is echter niet altijd correct. Uit steekproeven blijkt dat 30 tot 40% van de woningen een foutief KI heeft. De fiscus controleert daarom op juistheid en verstuurde in 2022 mede daardoor bijna 260.500 aangepast kadastrale inkomens.
De fiscus kijkt naar verschillende bronnen om de juistheid van het KI te controleren. De belangrijkste bron is de eigenaar zelf, die wijzigingen aan het kadastrale inkomen moet melden.
Daarnaast krijgt de fiscus informatie van gemeenten, bouwvergunningen en immosites.
Een zoekertje online alleen is echter niet genoeg om het kadastrale inkomen te wijzigen. De fiscus zal eerst meer informatie opvragen en mogelijk een plaatsbezoek uitvoeren.
Fiscale analisten pleiten voor hervorming van het kadastrale inkomen. Ze vinden dat de overheid de reële huidige huurprijs van een woning zou moeten gebruiken voor de bepaling van het KI.
Conclusie
Het kadastrale inkomen is een belangrijk bedrag, maar is niet altijd correct. De fiscus controleert daarom op juistheid en verstuurde in 2022 mede daardoor bijna 260.500 nieuwe kadastrale inkomens. Fiscale analisten pleiten voor een hervorming van het kadastrale inkomen.